Febrilne konvulzije i odabir zanimanja

Febrilne konvulzije i odabir zanimanja

Pitanje:

Moj sin je učenik osmog razreda i do svoje treće godine je imao febrilne konvulzije tri puta. Kako je pred upisom u srednju školu, zanima me ima li kakvih ograničenja prilikom izbora zanimanja, obzirom na povijest bolesti. Može li bez problema upisati medicinsku školu, što mu je velika želja.

Zabrinuta majka

Odgovor:

Febrilne konvulzije se, nažalost, ponekad javljaju u dječjoj dobi, i to najčešće od trećeg mjeseca do pete godine života. Za roditelje izgledaju vrlo dramatično i izazivaju zabrinutost.

Budući da se konvulzije nakon treće godine više nisu pojavile, a vaše dijete sada ima 14 godina, one se više nikad neće ponoviti jer su karakteristične samo za tu dob.

Isto tako, a za vas je to pretpostavljam najvažnije, one neće ostaviti nikakav psihički ili fizički trag na djetetu. Febrilne konvulzije ne uzrokuju oštećenje mozga niti imaju negativan utjecaj na intelektualni razvoj djeteta.

Sudeći po svemu navedenom ne postoje nikakve medicinske kontraindikacije za upis vašeg sina u željenu školu.

Želite li biti sigurni da je medicinska škola baš pravi izbor za vašeg sina, preporučam da na proljeće odete do Zavoda za zapošljavanje gdje vam psiholozi mogu savjetom i svojim upitnicima pomoći utvrditi jesu li njegove sposobnosti i ocjene u skladu sa željama. Zanimanja poput medicinskog tehničara ili fizioterapeta odnosno zubnog tehničara su trenutačno deficitarna, što znači da bi za njega upis u tu školu u ovom trenutku bio dobar potez.

Febrilne konvuzije, koje su se dogodile u njegovom ranom djetinjstvu, tijekom upisa u srednju školu ne morate niti spominjati.

Bojana Smokvina Jokić, klinički psiholog Rijeka